Projecte de Recerca: Anàlisi Lexicomètrica

AntConc_Logo
Pel següent projecte de recerca que substitueix la Prova de Síntesi se’ns ha proposat fer una anàlisi lexicomètrica sobre una temàtica a escollir. Per la realització d’aquest he triat dos blocs d’analistes i catedràtics que tenen la política en comú. Normalment hom va llegint el que ells publiquen en els seus blogs i he trobat interessant fer l’anàlisi sobre els seus discursos.
Els blogs triats pel treball de recerca han sigut:

Ramón Cotarelo: http://cotarelo.blogspot.com.es/ i la versió més nova: http://www.cotarelo.eu/

Vicenç Navarro: http://www.vnavarro.org/

Hem creat un corpus sobre cada blog agafant els 7 articles més recents de temàtica política.
Per realitzar l’anàlisi hem fet servir el programa AntConc en la seva versió 3.2.4w. Prèviament hem carregat el programa amb una llista d’exclusió amb paraules gramaticals, unitats lèxiques sense contingut específic, que hem extret de les proporcionades per la Universitat de Neuchâtel.

Ramon Cotarelo

Paraules més emprades:

WordList

Les tres paraules més utilitzades en les entrades estudiades del seu blog son: Rajoy, pufo, España.
Cotarelo és Doctor en ciències polítiques i sociologia i sempre s’ha mostrat crític amb la formulació de la democràcia espanyola imposada durant la transició i amb els governs de dretes. Així que no ens ha sobtat que aquestes tres paraules hagin sortit les primeres. Si les posem en context veiem que quan parla de Rajoy diu que “presuntamente amparó comisión de delitos” “El estado del Bienestar está siendo desmantelado” “el grado de desconfianza de la ciudadanía hacia Rajoy es altísimo” “las mentiras de Rajoy”. En quant a la segona pufo trobem que està dins uns contextos en què parla de “marca España” “Caja Madrid/Bankia” “el pufo del expresidente de Baleares” “el pufo de la operación pokemon” “las privatizaciones hospitalarias y pufo, también por supuesto, el del ático del señor Gonzalez”
Sobre la tercera paraula, España, trobem: “sacrificio en pro de España y de los españoles” “¿Marca España? Pufo España” “esencia nacional de España. ¿Laicicidad?” “Prostración de españa en ésta formula de Cat/Cat” “España está embarcada en una involución profunda” Trobem un discurs molt crític amb aquesta España que ell diu que mai ha deixat de ser nacionalcatòlica i on posa l’accent en la denuncia de la corrupció que podríem dir que és símbol d’identitat de la nostra classe dirigent.

Concordance Concordance2 Concordance3

 

Vicenç Navarro
Paraules més emprades:

Wordlist

Les tres més emprades són: España, políticas i público.
Navarro ha estat Catedràtic d’Economia Aplicada en la Universitat de Barcelona. Actualment és Catedràtic de Ciències Polítiques i Socials, Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, Espanya). És també professor de Polítiques Públiques en The Johns Hopkins University (Baltimore, EUA) on ha impartit docència durant 45 anys. Dirigeix el Programa en Polítiques Públiques i Socials patrocinat conjuntament per la Universitat Pompeu Fabra i The Johns Hopkins University. Dirigeix també l’Observatorio Social de España. Amb aquesta trajectòria no és d’estranyar que les tres paraules més repetides en el seu discurs siguin aquestes. España pren protagonisme en el discurs per denunciar que “el gasto público social por habitante en España continua siendo de los más bajos de la unión” així com el feixisme de la dictadura i la imposició d’una España uninacional que no reconeix la seva pluralitat. Els diversos pobles d’España exigeixen una altra España davant dels “falsamente patriotas”
Le paraules polítiques i público surt principalment per denunciar les polítiques “neoliberals” i l’ “austeridicio” provocat per polítiques d’austeritat imposades retallant enormement la despesa pública social.

Concordance Concordance2 Concordance3

(Hem de dir que en aquesta darrera cerca de concordances hi ha hagut un error al que no hem sabut posar-hi remei. Però que en tot cas creiem que no modifica l’anàlisi que fet sobre el corpus textual)

 
Per finalitzar i a tall de conclusió hem fet un creuament dels dos corpus i podem veure que hi predomina la preocupació dels dos per España, tant en el vessant de la corrupció com en el de les grans retallades públiques, la preocupació per les desigualtats socials que van creixent.

ConjuntoWordlist

2 pensaments sobre “Projecte de Recerca: Anàlisi Lexicomètrica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s